Avaleht » Filmiliigid

Teaduspõhine toode (2008)

Dokumentaalfilmid Kestus: 28:00

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Olev Remsu: „Minu meelest tehakse meil vähe spordifilme, nii mängufilme kui dokke, olgugi et meedias on sporditeema tähelepanuväärsel kohal. Veelgi  vähem on meil populaarteaduslikke dokfilme, „Teaduspõhine toode” on korraga mõlemat. Seegi on saavutus – mida rohkem žanreid, seda vähem üheülbalisust. Eriti teretulnud on aimeteos.

Ma arvan ette, et huvi nende vastu on spetsiifiline, neid vaatavad inimesed, kes tahavad tõsiselt oma teadmisi rikastada ning teatavasti on seesugune kentsakas tõug ühiskonnas suures vähemuses. (Neid, kes mälumängude parasiitinformatsioonist hoolivad,  siiski leidub.) Aimefilmide tegemisel on kõige suurem mure, kuidas abstraktset materjali audiovisualiseerida? Kuidas valemeid ja mõistelisi üldistusi konkretiseerida reaalse, tajutava objektina, mis oleks nähtav, veel parem, kui lisaks veel liikuv ja kuuldav.

Siin on autorid appi võtnud sporditeadlase-ekssportlase Aadu Krevaldi portreteerimise ja kindlasti on olnud sellest tolku. Krevald räägib vasaraheite matemaatikast,  vektoritest ja kõrgkooli tasemel keerulistest valemitest. Edasi püüab ta koguni küberneetikaterminoloogiaga kirjeldada bioloogilisi protsesse. Krevald ise on selle kohta leidnud ilmeka ja kujuka võrdluse: see on sama, mis arvutuse teel näidata, mis juhtub raudrüüga, kui see katuselt maha kukub, kuidas see koliseb ja kõliseb ning milliseks pärast kukkumist jääb. See on verbaalne visualiseerimine ja peaks veidi asjatundmatugi publiku  igavusest lahti põrutama. Eks ole, me kujutasime silme ees, kuidas raudrüü katuselt alla veereb.

Krevaldi targas jutus on teisigi päästvaid ilmekusi. Huvitav, ma olen Grigori Kozintsevi „Hamletit” mitu korda vaadanud, ma olen filmi tudengitelegi näidanud, teadsin, et seal mängivad Ants Lauter ja Rein Aren, kuid et Aadu Krevaldil on seal Fortinbrasi osa, see oli mul kahe silma vahele jäänud. Kontrollisin  Igor Kurve ja Peeter Brambati väidet filmiandmebaasist IMD. Ja ongi kirjas! Fortinbras – A. Krevald. Juba see fakt on palju väärt, ent ei kannaks siiski tervet filmi välja. Aadu Krevald ja tema tegemised kannavad. Vasaraheiteteadusest on mees nüüd siirdunud kettaheiteloogiasse ning kettaheide on ala, mis paneb iga eestlase südame rõõmust ja uhkusest võbisema. Filmitehniliselt on see autoritele andnud võimaluse seostada kuiv teadus,  pikad ja keerulised valemid ning mustvalged graafikapildid paralleelmontaažiga meile lausa pühade kaadritega, Gerd Kanteri olümpiavõiduga. Asjalikud miniportreed on loodud veel kettaheitetiimi 75+ juhist Raul Rebasest ja Kanteri treenerist Vésteinn Hafsteinssonist. Krevaldi kommentaarid portreteerivad Krevaldit ennast.

Väga vajalik töö, ent filmina trafaretne. Hea, et see on meil olemas. On asju, mida  tehakse tänase päeva tarvis, ja on asju, milliseid läheb meil tarvis tulevikus. Olümpiavõitja iga liigutus on tähelepanuväärne, eriti need, mis on pärit ajast enne suurt edu. Usun, et (spordi)ajaloolased otsivad tulevikus selle töö arhiivist kindlasti mitu korda üles. Mõni Sirp tagasi kirjutas Jan Kaus kõrvaletõrjutusest kui meie ühiskonna ühest ilmingust. Krevaldki oma unikaalse know-how’ga on kõrvaletõrjutu ja selle aspekti selgem esiletoomine oleks filmile  kasuks tulnud.“

Remsu, O. (2009). Filmiinimesed sõjaretkel, Aadu Krevald ja metsikud räpparid [dokumentaalfilmidest sarjas "Eesti lood II": „Sõjamäng“, „Teaduspõhine toode“, „MC Battle – sõnasõjad“. Sirp, 27. veebr, lk 24.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm