Avaleht » Filmiliigid

Vene jäälõhkujad sadamas - Svjatogor, Lenin ja Burka [1926]

Estonia Filmi kroonika

Filmoteegi materjal, 4/6

Filmikroonikad Kestus: 01:13

Huviinfo

Toonasest ajakirjandusest

Üleeile hilja õhtul saabus Tallinna ka Nõukogude Vene jäälõhkuja „Svjatogor”, mida peetakse suuremaks jäälõhkujaks Euroopas. „Svjatogor” on kõige uuemat tüüpi jäälõhkuja, laia ja suure kerega.” Svjatogori” peal on 12.000 hobuse jõulised masinad ja tema vee väljasurve on 10 000 tonni. Meie lehe esitajal oli võimalus juttu ajada jäälõhkuja „Lenin” 1. tüürimehe Karl Jõgiga, kes on eestlane, pärit Saaremaalt. Jõgi teenib „Lenini” peal juba neljat aastat ja ütleb end Soome lahte hästi tundvat.

„Kaua pole Soome lahes nii raskeid jääolusid olnud kui tänavu talvel. Iseäranis on jääolud rasked Kõrgessaarest ida pool. Jää on seal 2-3 meetrit paks ja tuli ette, et isegi ”Lenin” paaril korral jäässe kinni jäi ja ainult edasi-tagasi manööverdamise abiga edasi pääsis./.../ Jäälõhkujate „Svjatogor” ja „Lenin” eriliseks ülesandeks oli üksikuid laevu karavani koguda. Kui kõik laevad koos olid, siis alustati edasisõitu. Karavani ees liikus jäälõhkuja „Svjatogor”, mis jää sisse renni murdis. Siis järgnesid kaubalaevad ja teised jäälõhkujad. Väiksemaid jäälõhkujaid sai päästetöödel kasutada ainult üksikute kaubalaevade pukseerimiseks suuremate jäälõhkujate poolt ette murtud rennis.” Väiksematest jäälõhkujatest olid päästetöödel „Purga”*, "Truvor" ja "Oktjaabr" (endine "Stadt Reval"). /... /

Eile laadisid Tallinna sadamas Nõukogude Vene jäälõhkujad „Svjatogor”, „Lenin”, „Oktjaabr” ja „Purga” süsi peale. Samuti võtsid sütt ja toiduaineid jääpiirkonnast sadamasse toodud kaubalaevad.... Pühapäeval oli sadamasse palju uudishimulikke kogunenud, kes kõik Nõukogude Vene jäälõhkujaid/.../ näha tahtsid. Põhja kantsi juures asuvate  Nõukogude Vene jäälõhkujate juure oli läbipääs suletud ja sinna pääsis ainult eriliste lubadega.
Laevade päästeteekonnalt. Osa laevu karavanist maha jäänud. Neid Tallinna tooma sõitsid Tallinnast eile õhtul jäälõhkujad "Lenin" ja "Oktjaabr" (1926). Päevaleht, 18. jaan.

*Filmilindil nimekuju "Burka".

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm