Avaleht » Filmiliigid

Sisukokkuvõte

15.-19.06.1927. Johannes Roska ja Ernst Põdder külastavad Vana-Kuuste kaitseliitlaste laagrit. Jalgrattavõidusõit ja laske-, rännak- ning kergejõustikuvõistlused. Orienteerumisjooks Kaagveres. Kaitseliitlaste paraad Tartu Raekoja platsil. Võitjate autasustamine Vanemuise aias. Tummfilmile annavad infot vahekirjad.

Mäekupliga lagendik. Kaitseliidu ülem kolonel Johannes Roska saabub koos suure grupi Soome, Läti ja Poola kaitseliitude esindajatega Vana-Kuuste kaitseliidu laagrisse. Tutvutakse laagriga, vaadatakse telke. Vuntsidega mõõgakandja, kindralmajor Ernst Põdder, peab kõnet, paremal seisab Johannes Roska. Külalised lähevad välikööki, kus valgetes põlledes ja pearättides naiskodukaitsjad toidu eest hoolitsevad. Välisupipada aurab, külalised vestlevad, Põdder suitsetab.

Vana-Kuuste laagrist sõidab neli lahtist maastikuautot edasi J. Ottase Villemi talusse, kus külalistele näidatakse  eeskujulikku eesti majapidamist. Sõjaminister kindral Nikolai Reek seisab koos saatjatega valge kivihoone taustal ning hoiab käes Villemi talu sissetulekuallikat – põrsast, kelle ta jalgupidi rippu laseb. Väiksem põrsas tuuakse Roska kätte.

Seejärel külastatakse Vana-Kuuste kompanii Kaitseliidu Kodu. Koos moekates kleitides naiskodukaitsjatega poseeritakse valge mõisamaja – Kaitseliidu Kodu trepil. Ees Põdder ja Reek.

Ekraani vahekiri teatab 25 km jalgratta võidusõidust, mille start ja finiš on Pauluse surnuaia juures. Taluhoonete ees oleval sõiduteel ootavad valgete käepaeltega noormehed starti. Võistlejad hüppavad ratta selga, püss õlal. Vihmast porisel maanteel ootavad neid pealtvaatajad ja pealikud. Võistleja 23 laseb vintpüssist paugu õhku. Järgmised lõpetajad lasevad samuti, ning neil võetakse numbrimärk rinnast. Pottkübaras noorik kingib võitjale nartsisse ja tulpe.

Võistlust jälgib pealikute rühm – mehed sinelis, pilotkaga. Suitsetatakse. Üks suitsetajaist on Roska, kes tükk aega naerusui kaamerasse vaatab.

Vihmast porisel teel aga jätkub võistlus. Telefonipostidest ääristatud kurviga maantee, viilkatusega taluhooned taamal. Kolm jalgratastel püssiga võistlejat väntavad hoolega pedaale. Seejärel lastakse lamades märki. On külm ja märg. Kohtunikud ja külalised jälgivad tegevust. Naiskodukaitsjad on katnud valge linaga suupistelaua.

Tähtvere väljal toimub pealikute laskevõistlus püstolitest. Mundris käesidemega mehed tulistavad laskeväljakul märklaudade pihta, üks hoiab relva kahe käega. Nagu kirjutasid tollased lehed, oli ilm eriti tuuline, vist seepärast.  

Raekoja platsil antakse rännakvõistluse start. Vormis ja nokkmütsides, seljakoti, püsside ja padrunivöödega rühmad on pealtvaatajate spaleerist ümbritsetuna stardi ootel. Näidatakse nelja võistkonna väljajooksu. Seejärel näeme ühte rühma mudasel maanteel kurvis jooksmas. Vaevatud olekuga võistkonnad finišeeruvad. Lõpetajad saavad viilukese sidrunit.

Linna spordiväljakul toimuvad kergejõustikuvõistlused. Lühikestes spordipükstes ja särkides võistlejad jooksevad madalstardist 100 meetrit, hüpatakse kaugust, tõugatakse kuuli ja visatakse oda. Oma võistluskorra ootajal on lühikesele spordiriietusele mantel või pintsak peale visatud. Näeme kuulitõuke ja odaheite tehnikat. Lõpus joostakse pikemat distantsi.

II osa

2. osa  alguskiri teatab, et orienteerumisjooksust osavõtjad jõuavad sõjalaeval Kaagveresse. Suur laev Ahti seisab Luunja paadisillakese juures. Valgetes T-särkides ja põlvpüksetes võistlejad kaardi ja tillukese kompassiga ootavad starti, kohtunikud on mantleis ja mundrikuubedes. Pikemalt näidatakse võistlejaid number 9 ja 5. Üks tumedas sõjaväesärgis noormees põlvitab asimuuti lugedes kaardi kohal.  Tal on pastlad jalas. Orienteerujad finišeeruvad.

Tartu Pauluse kalmistul on üles rivistatud kaitseväelased, orkester. Vabadussõjas langenute ühishaua rist kirjaga: “Suuremat armastust ei ole ühelgi kui see, et tema elu jätab oma sõprade eest”. Kaitseliidu ülem Johannes Roska asetab pärja risti jalamile.

Tartus Raekoja platsil toimub kaitseliidu paraad. Ülesrivistatud kaitseliitlaste eest kantakse auvalves läbi kõigi malevate lipud. Kõneleb Nikolai Reek, seejärel Johannes Roska. Paraadil marssivate kaitseliitlaste kolonnid, seejärel tulevad jalgratturid ning ratsarühmad.

Vanemuise teatri aia valge kõlakoda on ehitud sidrunipuudega, laval on orkester. Lava ees on auhinnalauad. Frakis Johan Laidoner jagab võitjaile diplomeid, teda abistab Johannes Roska. Võitjaile kinnitatakse rinda märk.

 


 

Märksõnad: jalgrattavõistlused (Kaitseliit) | kaitseliitlased | kergejõustikuvõistlused (Kaitseliit) | laskevõistlused (Kaitseliit) | meeskondlik rännakvõistlus (Kaitseliit) | orienteerumisjooks | paraad (Kaitseliit) | Vaata kõiki »

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm