Avaleht » Filmiliigid

Džässi ja bluusi päevad Tallinnas (1990)

Eesti Kroonika nr 21, temaatiline

Alternatiivpealkiri Filmiarhiivis: Dzässi ja bluusi päevad Tallinnas

Filmikroonikad Kestus: 15:49

Huviinfo

Kas jazz või džäss?

Jazzkaare eellasena toimus 1990. aastal festival nimega “Jazzi ja bluusi päevad” ning vanema põlvkonna muusikud moodustasid tolleaegse jazzmuusikute organisatsiooni Eesti Jazzi Liit. Ilmselt kasutasidki peamiselt vanema põlvkonna muusikud sõna džäss, kuid juba 90-ndate alguses läksid nemadki sujuvalt üle pigem jazzi kasutamisele, mis noorematele tundus iseenesestmõistetav.
Jaak Sooäär. Eesti Päevaleht, 12. aprill 2008.
http://www.epl.ee/news/kultuur/kas-jazz-voi-dzass.d?id=51126150 (8.08.2012).

Jazzkaare ajalugu

...Vahepeal katkenud festivalitraditsioon jätkus 1990. aasta sügisel. Paari bluusikontserdi mõttest kasvas kolmepäevane festival Tallinna Jazzi & Bluesi Päevad, kus peaesineja oli kuulus ameerika trombonist Ray Anderson oma kvartetiga. Lisaks temale hiilgasid Trio Sherr-Cecil-Martucci USA-st, norralaste Fairplay, inglise vaba kitarriimprovisaator John Russell, rootsi duo Arne Domnerus-Rune Gustafsson ning hulk muusikud Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, Jugoslaaviast, Poolast, Shveitsist ja Leedust.
http://www.jazzkaar.ee/old/1998/ajalugu.html (8.08.2012).

Heinrich Schultz
sündinud 23. septembril 1924 Valgas, on Eesti kultuuritöötaja, džässifestivalide organiseerija.
Olles Tallinna Linna TSN Täitevkomitee kultuuriosakonna juhataja 1961-1967, organiseeris muuhulgas Tallinna rahvusvahelisi tantsuturniire ja džässifestivale. Suurima rahvusvahelise ja siseriikliku kõlapinna saavutas 1967. aasta mais Kalevi Spordihallis toimunud džässifestival "Tallinn '67", mille tippesinejaks oli Charles Lloydi kvartett USAst. Ürituse tohutu edu ehmatas tollaseid kommunistlikke riigivõime sedavõrd, et džässifestivalid keelati ära. ”Ainusüüdlaseks” kuulutati peakorraldaja Heinrich Schultz ning teda karistati kultuuriosakonna juhataja kohalt vallandamise ja tavaametniku kohale üleviimisega.
http://et.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Schultz

Pianist Vigleik Storaas
90ndate alguses musitseeris ta sageli koos Karin Krogi ja John Surmaniga. Üllatusena võib ehk tulla fakt, et Storaas mängis Tallinnas esmakordselt esimesel Jazzkaare festivalil 1990. aastal, kui ta kuulus nooruslikult särtsaka ansambli Fair Play ridadesse.
http://www.jazzkaar.ee/et/kavad-kus-mis-toimub/item/duo-tafenau-vind-vigleik-storaas-trio

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm